Ekşi Maya Ekmeği

20140224_191840

Dün ekşi mayanın tarifini ayrıntıları ile anlattım sizler. Bu günde bu mayayla yaptığım ilk ekmeğimin tarifini vermek istedim. Ekşi mayanın ekmek yapımında kullanımı biraz daha aşamalı.. Kuru ve Yaş mayanın aksine çok uzun sürede bir kaç aşamada mayalandırıp yoğrulması gerekiyor. Benim bu ekmek yapımındaki tavsiyem yarı yarıya tam buğday unda kullanmanız yönünde. 4 su bardağı un kullanıyor isek 2 bardağını normal, 2 bardağını tam buğday unu kullanırsanız daha lezzetli ve tam ekşi maya köy ekmeğimiz olur.. Ben evimde olmadığı için tam buğday unu kullanmadım ama tüm araştırmalarım karıştırıp kullanmamız yönündeydi. Şimdi tam benim yaptığım şekilde anlatayım ben size Ekşi Maya Ekmeğimin tarifini..

20140224_205909

1618587_763572586988961_1969639461_n

 

Malzemeler :

  • 1 su bardağı ekşi maya
  • 2 su bardağı ılık su
  • 4 su bardağı kadar un
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

 

 

Yapılışı :

  • İlk aşamada kullanacağımız ekşi mayayı buzdolabından alıp 1 su bardağı kadarını içinden alıyoruz. Aldığımız kadar, ekşi maya yapımında anlattığım şekilde mayamızı besleyip buzdolabına kaldırıyoruz. Bardağa aldığımız kısmını oda ısısına gelmesi  için en az 2 saat bekletin.
  • Ekşi mayayı cam bir karıştırma kabının içerisine alın. İçerisine yarım su bardağı un ekleyip tahta bir kaşık ile karıştırın.  Karıştırma kabınızın üzerini streç filmle kapatıp En az 2-3 saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.

20140223_225130

  • Sonrasın da içine  ılık suyu,tuzu ve pekmezi ekleyip karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyip yapışkan  ama çok yumuşak bir hamur elde edin.

20140223_230158

  • Üzerini kapatıp tekrar en az 6 saat mayalanmaya bırakın. Eviniz yeterli sıcaklıkta değil ise battaniye ,temiz bir örtü ile iyice sarın.
  • Bu aşamada hamura şekil vermeden önce arkadaşlarımın önerisi ile başka ekmek yapımlarında kullanmak üzere mayalanan hamurdan bir parça koparıp temiz bir kavanoz içerisinde buzdolabına kaldırdım.
  • Mayalanan hamuru unlanmış tezgaha alıp yuvarlayın. Tereyağı ile yağladığınız fırın kabınızın içerisine alın. Üzerini çok keskin bir bıçak yardımı ile derin kesikler atın. Bu işlem için bıçağa hamur yapışmaması için zeytinyağına batırıp kestim..:) Fırın kabı olarak önerilenler döküm ve toprak kaplar. Benim döküm kabım yok o yüzden küçük boy bir Borcamı ve toprak kapları yağlayarak kullandım. Hem bütün hemde tek kişilik ekmekler yapmak için.

20140224_142404

  • Bu fırın kaplarının üzerine nemli bir bez örterek tekrar 4 saat kadar mayalanmaya bırakın..

20140224_130851

  • Fırınınızı önceden 200 derecede ısıttın. İçerisine gerekli nemi sağlaması için ısıya dayanıklı bir kap içerisinde su bırakın. Ekmeklerin üzerini 2 yemek kaşığı kadar su ile ıslatın. Pişmeleri için fırına alın.
  • ilk 15 dakika 200 derecede sonrasında ısıyı 180 ne düşürerek yaklaşık 45 dakika pişirin.
  • Ekmeğin üzerine parmaklarınızla vurduğunuzda tok bir ses duyuyorsanız pişmiş demektir. Duymuyorsanız pişirmeye devam edin.

20140224_183227

  • Pişen ekmeği fırından alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ızgara teli üzerinde soğumaya bırakın. En az 1 saat dinlendirin.. Dilimlenmesi rahat oluyor..

20140224_191840

  • İşte bu kadar biraz uzun ve ayrıntılı anlattım. İnşallah denersiniz ve benim beğendiğim kadar beğenirsiniz. Kolay gelsin.. Afiyetler olsun..:))
  • Ekşi maya ile yapılan ekmekler normal ekmeklere göre daha sert kabuklu ve iç kısmı daha dolu oluyor. Kesmesi çok zor  ama lezzetti anlatılmaz. Adı ekşi maya olmasına rağmen çok ekşi olmadı, üstelik kokusu muhteşem..  Mayalanma işlemi normal mayalara göre çok uzun. Neredeyse 1 gün.. Ben akşam saatlerinde başladım mayalama işlemlerine ertesi akşam pişirebildim.. Bakalım bir ekmek daha yoğurdum daha az un , daha fazla ekşi maya daha ele yapışan suluca bir hamur.. Onu da küçük toprak kaplara mayaladım . Yarın onunda sonucunu yazarım sizlere..:))

20140224_205710

4 thoughts on “Ekşi Maya Ekmeği”

  1. Oya çok detaylı anlatmışsın . çok da güzel olmuş. Bne 2. defadır ayırdığım hamurla ekmek yoğurdum fakat bir türlü bloğuma ekleyemedim. İnanırmısın bende toprak kaplarda yaptım. ayırdığım hamuru bende önce ılık ortamd abekleterek yoğurdum. Ekşi mayaya gelinc eben o mayamı bitirdim bile. Nedne dersen. Yeni bir maya denedim. Pekmezli ekmek tarifim daha önce vardı. fakat ben köy -afyon ekmeği gibi yapsamda gerçekten uzun aşamalar dan sonra başarmanın mutluluğunu yaşıyorum.:)

    1. ben de iki farklı hamur yoğurup denedim. ikincisi bundan daha güzel oldu.. Çok lezzetli bir ekmek oluyor ama çok ta zahmetli.. Sen benden sabırlısın denemekten sıkılmıyorsun. Çok uzun sürede mayalanması beni sıkıyor aslın da. Hemen olmalı..:) Ellerine sağlık Nursevin.. Afiyetler olsun..

  2. hı pardon. benim ekmeklerimdede delikler oluştu. aslında uzmanlar delik ekmeklerde katkı amddesi vardır derler. Aklıma takıldı doğrusu ..Çok cıvık yoğurdum bende ama daha önce ekşi mayalı tariifmdekide delikli olmuştu 🙂

    1. Çok cıvık hamur, çok uzun süre ılık ortamda mayalanma,üstelik fırındada pişerken kabardı.. Sadece ekşi maya var halbuki.. Demek ki ekşi mayam çok başarılı olmuş..:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir