Geçen sene bir kez denedim hem ekşi mayayı hemde nohut mayasını.. Mayalarım başarılı olsa da yaptığım ekmekler hiç bir şeye benzemedi Allah affetsin. Ben de bu mayalar işe yaramıyor diye attım ve sizle paylaşmadım. Ama geçen hafta tam da ekmek yapmaya ara verdim başlayayım yine derken canım Nursevincelezzetler Nursevincim ekşi maya yapımını ve yaptığı ekmeği paylaşmış. Görünce dedim ki bir kez daha denesem belki bu kez becerebilirim. Hemen o gece yapmaya başladım. Bu arada bir çok arkadaşımında yaptığı ekşi maya tariflerini okudum. Un olarak tam buğday unu kullanabilirsiniz. Evde kalmadığı için ben acele edip normal un ile yaptım..:)) Suyunuz da mutlaka içme suyumuzdan olmalı, ılık veya oda ısısında olması gerekir. Böylece ortaya ortalama bir ekşi maya tarifi çıktı.. Bu kez başarılı oldum galiba.. Önce olmuş halinin resimlerini face de paylaştım arkadaşlarım olumlu yorumlarda bulununca hemen akşam ekmeğimi de yoğurdum. Şimdi ekmeğim mayalanma aşamasında. Onu da pişirdikten sonra yapımıyla anlatırım. Gelelim EKŞİ MAYA nın yapılışına.
1. Gün
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağından 3 parmak eksik su
- 1 temiz cam kavanoz
Unu ve oda ısında içme suyunu temiz bir kavanoz içerisine alın. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Mutfağınızın sıcak olan bir köşesine bırakın.
2. Gün
- 1 çay bardağı un
- 1/2 çay bardağı su
Kavanozun içerisine un ve suyu ekleyip tahta kaşıkla karıştırıp tekrar aldığınız yere koyun..:)
3. Gün
- 1 çay bardağı un
- 1/2 çay bardağı su
3.günde mayalanma başlamış ve üzerinde kabarcıklar başlamış olmalı. Eğer başlamamışsa bulunduğu ortamın sıcaklığı yeterli değildir.. Un ve suyu kavanoza ekleyip karıştırın. Mayalanmaya bırakın.
4. Gün
- 1 çay bardağı un
- 1/2 çay bardağı su
Mayalanma işlemi neredeyse tamamlanmaya başlamış. Kavanozda ilk yaptığım gün bir işaret koymuştum. Onun 2 katını geçmiş. Doğru yoldayım demek ki..:) Un ve suyu ekleyip karıştırın. Tekrar yerine kaldırın.
5.Gün
- 1 çay bardağı un
- 1/2 çay bardağı su
Un ve suyu ekleyin. Karıştırın. Mayalanma işlemi başarıyla tamamlandı.:)) Artık buzdolabına kaldırıp istediğimiz zaman ekmek yapımında kullanabiliriz.
Maya yaparken ve kullanırken bir çok teknik var aslında..Sadece belli bir düzende yaparsanız çok rahat edersiniz..
- Her gün aynı saatte mayayı un ve su ile beslemeniz gerekir.
- Odanın ısısı çok önemli soğuk bir yerde mayalanma çok yavaş ilerler ve daha uzun sürer.
- Mayayı karıştırırken tahta kaşık kullanmalısınız.
- Her beslemeden sonra kavanozun üzerini temiz bir peçete veya kapağıyla kapatmalısınız.
- Aslında kıvamı yaparken anlıyorsunuz, ne çok sulu nede çok katı. Un ve su eklemelerini beslemede ona göre ayarlayabilirsiniz.
- Mayanın olmaya başlamasıyla tatlı bir ekşilik kokusu geliyor.. Farklı bozuk bir yemek gibi kokarsa , üzerinde farklı renkler pembelikler, küflenmeler görürseniz hemen atın ve işe yeni baştan başlayın.
- Ve buzdolabına kaldırdıktan sonra beslemeye devam edeceğiz bunu unutmayalım. 1 su bardağı ekşi maya alınca kavanoza 1 su bardağı un ve 1 su bardağından 2-3 parmak eksik suyu ilave edip karıştıracağız. Kapağını kapatıp buzdolabına kaldıracağız. Eğer o hafta ekşi mayayı kullanmasak bile içine 1 çay bardağı un ve su ilavesini yapıp mayamızı beslemek zorundayız. Artık besleyeceğimiz bir canlı daha var evimiz de unutmayalım..:)) 5 günde bir beslemeye devam..
- Benim ekşi mayayam çok başarılı bir şekil de oldu.. Şimdi yoğurduğum ekmeğimin mayalanmasını bekliyorum. İnşallah o da çok başarılı olur. Olmasa da ben farklı tarifler ile mutlaka devam edeceğim.
- Hepimize kolay gelsin..:))
ellerine sağlık canım .
Teşekkür ederim Haticecim..:) Keyifli haftalar canım..
Ellerien sağlık çok başarılı görünüyor ve anlatımında çok iyi ayrıntılı olmuş. Ben bu hafta başka bir maya deniyorum. Başlangıçda az un ve su ile başladım. Giderek çoğalttım. bakalım inşallah nasıl olacak. dediğin gibi kendimiz ayarlayabiliyoruz.
Tarif için ben teşekkür ederim Nursevincim.. Senin tariflerini hiç tereddütsüz uyguladığım için bunu da sabırsızlıkla bekliyorum.. Sevgiler..
Ne iyi yapmışsınız bu tarifi vermekle, çocuklarımıza sevdiklerimize doğal katkısız ekmekler yedirelim.
Biraz uğraştırıcı ama katkısız ekmekler yapmak çok güzel olacak.. Teşekkür ederim.. Sevgiler..
Cnm mayanın buzdolabına kaldırılmadan önceki ilk beslemelerde kavanozun kapagı açık mı duracak
Canım ben üzerine kağıt peçete koydum ama evde varsa tülbent koyabilirsin.. Ağzı açık hava teması lazım..:)