Organik Tam Buğday Unu ile Ekşi Maya Yapımı

Merhabalar😊Israrla sorduğunuz  ekmeklerimi yaptığım Eksi Maya yapımını ve aşamalarının tamamını yazmaya çalıştım. 1.günden başlayın takıldığınız bir yer olursa izmirdenlezzetler instagram hesabımdan  mesaj atın ben size yine yardımcı olurum. 😉💕 kolay gelsin herkese.
Organik Tam Bugday Unu ile Ekşi Maya Yapımı


1. Gün
1 su bardağı un
1 su bardağından 3 parmak eksik su
1 temiz cam kavanoz
Unu ve oda ısında içme suyunu temiz bir kavanoz içerisine alın. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Üzerine kağıt peçete kapatıp Mutfağınızın sıcak olan bir köşesine bırakın.


2. Gün
1 çay bardağı un
1/2 çay bardağı su
Kavanozun içerisinden %80 kadarını atın. Kalan üzerine un ve suyu ekleyip tahta kaşıkla karıştırıp tekrar aldığınız yere koyun..:)

Genelde en az 5 günde maya hazır olur ama hava şartlarına bağlı olarak 7 gunude buluyor. Benim yaptığım maya 7 günde oldu. 7 gün boyunca her gün aynı saatte %80 nini atıp kalan üzerine 1 çay bardağı un ve 1/2 çay bardağı su ekleyerek besledim. Un olarak organik tam buğday unu kullanmanız başarı şansınızı ve mayanızın kalitesini arttırır. Mayanın olduğunu hafif eksi ama temiz kokusundan, üzerindeki kabarciklardan anlayabilirsiniz.

Ama en kesin yöntem 5 gun sonunda mayayı beslemeden önce bir tatlı kaşığı kadar mayayı su dolu bir bardağa atın.

Eğer suyun yüzeyinde kalıyorsa mayanız olmuş demektir. Eğer batıyorsa %80nini atıp beslemeye devam edin.

Eğer mayanız oldu sizde artık ilk ekmek aşamasına geçmek istiyorsanız. Mayanızın %20 lik bölümünü yine 1 çay bardağı un ve 1/2 cay bardağı su ile karıştırıp kavanozun kapağını kapatıp oda ısısinda 1 saat kadar bekletip buzdolabına kaldırabilirsiniz. Kalan kısmıda 1 su bardağı un 1 su bardağından 3 parmak eksik su ile besleyip maya oluşumunu en az 5 saat beklemeli ve sonra ekmek yapımında kullanmalısınız.

Ekmek yapmasanız bile buzdolabındaki mayayı her 3 yada 5 günde bir önce oda ısında 2 saat bekletmeli sonra yine % 80 lik kısmını atıp 2 yemek kaşığı kadar un 1 yemek kaşığı kadar su ile beslemesini yapmalı ve oda ısısında 1 saat kadar bekletip dolaba öyle kaldırmalısınız. Kolay gelsin herkese..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir