Günlerden pazar..Geç kahvaltı edince, üzerine de kahve gazete keyfi eklenince uzak bir yerlere gitmek istemedik.. Bu kez ben eşime dedim hadi Nazar Köye gidelim.. Hemen hazırlanıp çıktık yola.. İzmir Bornova üzerinden Kemalpaşa’ya doğru devam edip şehir merkezine vardık.
Bornova’dan 26 km gibi.. Şehir merkezinde tarihi yerler var.. Kemalpaşa Laskarisler Sarayı bunlardan biri sadece..
Şu anda restorasyon ve kazı çalışmaları yapılıyor.. Mesire yerleri, Osmanlı Bahçesi adında büyük bir parkı var, özellikle yazın çok kalabalık oluyormuş.. Daha fazlasını kendiniz keşfedeceksiniz..:))
Şehir merkezinden Torbalı yol ayrımından 5 km sonra Nazar Köydeyiz.
Evimize 20 dakikalık bir yol mesafesi..:) Ama ben bile Kemalpaşa’ya özellikle kirazları için çok gitmeme rağmen bu köye ilk kez gidiyorum. Buraları nasıl anlatsam size, çeşit çeşit renkleri içinde barındıran ağaçlar, muhteşem bir doğa, mis gibi hava, güler yüzlü satıcı hanımlar, otlu gözleme, sıcacık çay, nazar boncuklu ağaçları, evleri…. Bir de üstüne renk renk nazar boncuklarının olduğu satış yerleri.. Bir Ege köyünde bulabilecekleriniz..
Girişte yaşlı bir amca tarlasını otopark yapmış, durduruyor bizi dükkanların orada park yeri bulamazsınız buraya bırakın isterseniz diye.. Tamam deyip giriyoruz otoparka.. Sevimli bir amca.. Vaktinde boncuk ustasıymış ama yaşlandım oğluma bıraktım işleri ben de böyle ekmeğimi kazanıyorum diyor.. Tüm güler yüzüyle.. İyi ki park etmişiz yol üzerinde ki nazar ağaçlarını, avluları boncuklu köy evlerini, köy yolundaki evlerin duvarlarını, Her yeri görüp resimledik.. Bayıldım ben duvarlara..:))
Yine tüm teşekkürlerim eşime fotoğrafların tümünü o çekti..Ben rahat rahat tezgahları gezdim, bol bol sohbet ettim..:))
Nazar Köy eski adı Kurudere olan, 60 yıldan fazladır boncuk atölyeleri ve boncuktan geçimini sağlayan bir köymüş. Ama köyün kaderi bundan 4 sene önce girişimci bir muhtar tarafından değişmiş. Emekli olduktan sonra karısının ısrarı ile bu köye yerleşen Mehmet Yiğit köyün muhtarı olmuş ve köylülerle birlikte değişimi başlatmış. İlk iş köyün adını değiştirtip Nazar Köy yaptırmış.. Sonrasında Esnaf Kooperatifi kurmuş ve küçük ahşap satış stantları, 4 seneden beri organizasyonunu yaptığı Boncuk Festivali, tüm yurtta katıldıkları fuarlar sayesinde küçük köyün kaderi değişmiş. Şimdi ki durumdan çok memnunlar tüm yurt ve dünyada tanınıyor boncukları..
Bu küçük stantlar renk renk çeşit çeşit boncuklar, aklınıza ne gelirse boncukla yapılabilecek burada buluyorsunuz….. Hanımlar satış stantlarında beyler cam atölyelerinde.
Gezerken küçük bir boncuk atölyesiyle karşılaştık. Hemen girip boncuk yapımını seyredip, resimledik.. Boncuk ustaları 1200 derecelik ateş başında cama şekil veriyorlar. Ellerinde iki demir parçası o kadar hızla yapıyorlar ki şaşırıp kalıyoruz. Bu kadar emek bu ateşin başında.. Gerçekten zor bir meslek.. İnşallah emeklerinin karşılığını alıyorlardır..
Bu küçük köy ziyaretçi akınına uğruyor.. Özellikle tatil günleri keyifli bir gün geçirmek, doğayla iç içe çocukların koşup oynayabileceği bir yer arıyorsanız buralar tam size göre.. İzmir’de olupta henüz gitmeyenler, İzmir’e yolu düşenler mutlaka bir gününüzü buraları gezmeye ayırın. Doğanın bin bir rengi, huzur, keyif ne ararsanız burada.. Yol üzerinde ve Nazar Köy de yemek yiyebileceğiniz yerlerde var, planlarınızı ona göre yapın..
Bu keyifli geziden ben de kalan cam magnetler, nazar boncuklu kürdanlık ve huzur… Biliyorum çok uzun ve bol fotoğraflı bir yazı oldu. Ama bu güzellikleri İzmir’den çok uzakta olup gelemeyecek olanlar da görsün tanısın istedim.. Vakit ayırıp okuduğunuz için sizlere, bu güzel gün için eşime çok teşekkür ediyorum.. Bu aralar bıkmadan istediğim yerlere götürüp, bu güzel fotoğraflarımı çekiyor.. Seni seviyorum canım..İyi ki varsın..:)) Sevgiyle kalın…
Vallahi gitmiş kadar oldum hatta az önce eşime sınavdan sonra biz de gidelim dedim tamam dedi:) sayende bi plan yapmış olduk yoksa aklıma gelmezdi. Ben de İzmirde yaşıyorum annem gitmişti daha önce gezi amaçlı ama ben daha önce görmemiştim. Göresim geldi. Sevgiler:)
Bende İzmirliyim.. Kemalpaşaya o kadar çok gittim ki ama aklıma hiç Nazarköye gitmek gelmedi.. Hep Ümran Baradan Müzesini, at çiftliğini, mesire yerlerini gezdim.. Gerçektende gezilmesi gereken bir yer..:)) İnşallah beğenirsiniz..Sevgiler..
Merhaba
Bende 4 yıldır İzmirde yaşayan biri olarak ilk defa sizden duydum Nazar Köyü. Resimlerle anlattıkların çok güzel ve anlaşılar güzel vakit geçirmişsiniz.Benim de hemen gidesim geldi. Yanlız bir sorum var. Kendi arabam yok ve toplu ulaşım araçlarıyla nasıl gidilebileceğine dair bir bilginiz var mı acaba?
Huriyecim İzmir’den belediye otobüsü, minibüsler var Kemalpaşaya giden ama Nazarköye giden vasıta varmı bilmiyorum.. Hep özel arabalar vardı .. Sanırım 768 nolu belediye otobüsü oraya kadar gidyormuş..:) İnşallah gidebilirsin.. Sevgiler..
Harika bir yazı olmuş canım …
Sayende gezmiş kadar oldum…
İzmir’e yolum düşerse mutlaka uğruyacağım…
Emeğine sağlık…
Sevgiler…
Teşekkür ederim Emelcim..:)) Gel sen birlikte gideriz..:))
Çok güzel Oyacığım. Ben nazar boncuklarına hastayımdır. Mümkün olsa heryerde görmek isterim. Ne kadar güzel ve zor bir meslek aslında. Tv de zilemiştim birkez. O zamandan beri ayrı bakarım boncuklara. Zor sanat vesselam. ARKASI ÇOK GELSİN. YÜREĞİNE SAĞLIK
çok teşekkür ederim Nursevincim.. Bu köy tam senlik o zaman.. Sevgiler..:))
hayattan hep böyle zevk almanız dilek ve temennisi ile ,bu güzellikleri bize yansıttığınız için teşekkürler.
Günaydın Zeynep Hanımcım.. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.. Sevgiyle kalın..
teşekkürler
Rica ederim. Beğenmenize sevindim Fatma hanım..:))
Böyle güzel anlatıma nazar boncuğu gerekir. Yüreğinize sağlık
Cok tesekkur ederim Murat Bey.
Merhaba
Benim 6cm lik taş nazar boncugum ihtiyacım var
Yardimci olurmusun uz
Konuyla ilgilenmedi zi bekler
Sağlıklı günler dilerim
Dükkanların bulunduğu yerde otlu gözleme yedik. İçine hangi otları koyduklarını söylemediler 🙂
Afiyetler olsun Kamil Bey.. Genelde otlu denince ısırgan, ıspanak, taze soğan, kazayağı,paazı yaprağı ve bir çok mevsimde bulunan otları kullanıyorlar. Ben çok severim karışık otlu gözlemeyi. Umarım beğenmişsinizdir..:)
bende ailemle beraber 18.02.2017 tarihinde hem kımız çiftliğine hemde nazaköy e gittim.gerekten çok güzel bir mis gibi bir havası doğası var, insanları sıcacık kesinlikle görülmesi gereken yerler.( Kemalpaşa dan torbalı yol ayrımımına girdikten tahminen 2 km.sonra sağ tarafta seyyar bir kokoreççi var yemeden geçmeyin tavsiye ederim) .
Harika yazı teşekkürler.şimdi kımız çiftliğindeyiz.kalkar kalkmaz nazar köye uyranıyor,anı için bikaç hediyelik alınıyor
Günaydın. 🙂 Çok teşekkür ederim.
Kemalpaşa Nazarköy dogasi ile harika ..ancak Alabalık yemek isterseniz tavsiye etmem.İlk önce mutfak kısmını ve fırını görün her yer pislik içinde hijyenik ortamdan çok uzak.Fiyata gelince tam anlamı ile insanı keriz yerine koyuyorlar tek porsiyon balık 25 tl üstelik ortaya salata filan koyulmuyor .Dere akan yerde Allahın suyu masada yok.Baligin yanına tek limon köy koymayı dahi akıl edememişler.Turgutlu ya bağlı Güney köyünü 3 km geçince Alabalık 15 tl üstelik ortaya salata çay kahve ikramı var.İzmir incir altı Özdilek i geçince en son içkisiz aile yerinde deniz manzaralı yerde balik sudan ucuz.