Kiraz Reçeli

Hafta sonu pazardan kiraz aldım. Akşam eşim eve geldiğinde elinde bir kutu daha kirazla gelmez mi.. Bizim Kemalpaşa kirazını herkes duymuştur, yemiştir sanırım. Kemalpaşa’ ya gidince bir koca kutu kiraz almış.. Ben meyve hiç yiyemiyorum. 2 kişi onlarında bitirmesi zor. Hadi dedim Kiraz reçeli deneyeyim. Ne zamandır aklımdaydı. Bu kez çekirdek çıkarıcı aletim yok. 2 gündür hangi markete, dükkana gitsem aranıyorum, hiç bir yerde yok. En son dün akşam Esse mağzasına yolum düşünce orada buldum, 1 tane kalmış hemen aldım..  Gerçekten de bu tür aletler çok kullanışlı oluyor. Hemen gelince kirazların çekirdeklerini çıkardım.. Çok kısa sürede muhteşem sonuç. (Sırada vişnelerin çekirdekleri var..:) İşte bu şartlar altında muhteşem bir lezzet yakaladım.. Denemek isterseniz işte tarifim..

Malzemeler :

1 kg kiraz
3 su bardağı toz şeker
1.5 çay bardağı su
1/4 limon suyu

Yapılışı :

Kirazların sap kısımlarını ayıklayıp güzelce yıkayın. Çekirdek çıkarma aleti yada çengelli iğne yardımıyla çekirdeklerini ayıklayın. Tencereye bir sıra kiraz bir sıra şeker olacak şekilde koyun. Tencerenin kapağını kapatıp bir gece buzdolabında bekletin. Şeker eriyip kirazlar suyunu salsın. Benim kullandığım kirazlar aşı cinsi büyük ve çok tatlıydı, bu yüzden normal reçel yapımında kullandığımız 1 kg meyveye 1 kg şeker oranını değiştirdim.3-3.5 su bardağı şekerin tadı yeterli geldi.  Bekleyen kirazların üzerine suyu da ekleyip ocağa alın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe getirip kıvam alıncaya kadar kaynatın. Üzerinde oluşan köpükleri toparlayıp atın. Yada köpük olmaması için 1 çay kaşığı tereyağı ekleyin.Ocaktan almadan önce çeyrek limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcakken kavanoza döküp, soğuyunca kapağını kapatın. Serin bir yerde saklayın.

12 thoughts on “Kiraz Reçeli”

    1. Teşekkür ederim canım.. Aletin kullanımı çok kolay. Sap kısmına gelen kısmı üst tarafa denk getirip hızlıca kapatıyorsun. Eldede kullanıla biliyor. :)) Benim eşim yaptı..:))

    1. Teşekkür ederim Dilek hanımcım. Meyve yemek sevmek ne kadar güzel.. Keşke bende sevseydim.. Ama her meyvenin reçelini yapıp yedirmeyi seviyorum.. :))

  1. Ben recel yaptım kıvamı iyiydi ama kavanoza koyup azını kapatıp dolaba koydum sabah biraz çıkarım dedim cıvık olmuş neden acaba sıcakta değildi koyduğumda ılıktır sizin tarife göre yaptım

    1. Canan Hanımcım merhabalar. Kirazlarınız daha sulu kirazdır. İsterseniz tanelerini alıp bir 5 dakika daha sulu kısmını kaynatın. sonra tanelerini içine atıp bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Yada güneşe çıkarın bir kaç gün beklesin. İstediğiniz kıvama ulaşır. 🙂 Afiyetler olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir