İzmir Köfte

Bir İzmir’li olarak İzmir köfteyi en sonunda yapabildim. Ben İzmir Köfteyi kızartarak yapıyorum. Çok acil yapmam gerekiyorsa tüm malzemeleri çiğden fırında pişiriyorum. Çiğden pişirilen yemeğin tadında kızartmaya oranla çok lezzet farkı oluyor. Ama malumunuz rejimde olunca kızartmadan uzak durmak için yapamadım bu lezzetli yemeğimi.. Ama dün birden bire yapmaya karar verdim. Havalar ısınınca aklıma hep kızartma geliyor ondanmı bilmem. Çok uzatmadan sizinlede paylaşayım tarifimi..

Malzemeler :

400 gram kıyma
4 dilim ekmek içi
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz

3 adet patates
2 adet domates
2 adet yeşil sivri biber

1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı sıcak su

Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı :
Kıymayı geniş bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş soğanı, robottan çektiğiniz bayat ekmek içini, tuz, karabiber, kimyon, kekik ve isterseniz bir yumurtayı ekleyin. Ben yumurta eklemeden yapıyorum. İyice yoğurun. Harcınızdan ince uzun parmak şeklinde köfteler yapın. İzmir köftenin özelliği bu şekilde olmasıdır. Patatesleri elma dilim şeklinde kesin. Yağınızı kızdırın ilk önce patatesleri kızartın, fırın tepsisine sıralayın. Köfteleri kızartın, patateslerin aralarına yerleştirin. Domatesleri elma dilim kesin, aralarına yerleştirin. Üzerine sivri biberleri 2-3 parçaya kesin yerleştirin. Salçayı sıcak suda ezdirin. 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyip karıştırın. Üzerlerine gezdirin. Önceden 230 derecede ısıttığınız fırında suyu azalana kadar pişirin. Üzeri az kızarmışsa ızgara kısmında biraz daha tutup kızartabilirsiniz. Fırından çıkarın soğutmadan servis tabaklarına alın.İsterseniz ince kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz.  Yanında pirinç pilavıyla servis yapın.

6 thoughts on “İzmir Köfte”

    1. Çiğden yapılan İzmir köfte değil fırın köfte oluyor. Çiğden ben sevmiyorum. Çiğ tadı alınıyor.. Ama çok acil yapmam gerekiyorsa bende hepsini çiğden fırına atıp pişiriyorum..Sağlıklı olduğu doğru ama lezzetli kısmına katılamıyacağım Esracım.. Teşekkür ederim.. Sevgiler..

  1. Selam canım. Haklısın bir izmirli olarak bu tarifin geç bile kaldı 🙂 Ama geç olsun güç olmasın ideceğim. Ellerine sağlık canım güzel İzmirin bütün lezzetlerini bekliyoruz. Sevgiler…

    1. Canım geç kaldım..:) Hem rejimde olunca her tarifi zamanında yapmak zor oluyor.. İnşallah yavaş yavaş yaparız bütün lezzetleri.. Sevgiler Gülaycım..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir