Kırma Yeşil Zeytin

20141108_095624

Bundan yaklaşık 3 hafta önce mahallemize bir amca Akhisar’dan kendi ağaçlarından topladığı zeytinleri  getirmişti.. Bütün esnaf ve biz apartman sakinleri de başına toplaşıp kilolarca aldık..:) Ben 2 kilogram yeşil ve 2 kilogram siyah zeytin aldım sadece. Bizim evin zeytin canavarı benim, bu miktar da bana yetecekti.  Ama yetmedi tabii ki de.. Sonrasında 3 kilo siyah zeytin alıp bununlarla da sele zeytini, sonrasında Mordoğandan 2 kilo da Hurma zeytini aldım..  Daha da alacağım galiba.. 🙂 Siyah zeytinleri hemen yuvarlama zeytin olarak hazırladım, balkona bıraktım. Aklıma geldikçe sallayıp, yuvarlayıp koyuyorum yerine, 3-4 ay sonra tüm yaptığım zeytinler bitince açacağım onları ..:)) Henüz zeytinler varken yapmak isterseniz tarifim burada..

Sonrasın da yeşillere geçtim.  Zeytin yapması çok kolay, tatlandırma ve saklama aşamaları çok önemli..

20141105_095554

 

 

Malzemeler :

  • 2 kg yeşil zeytin
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • su

 

20141023_095418

Yapılışı :

Yeşil zeytinleri bol suyla güzelce yıkayıp süzgeçe alın. Suları süzüldüğü zaman tezgahın üzerine yada yere naylon sererek tek tek zeytinleri bir çekiç, tabanı kalın bir kavanoz yada benim yaptığım gibi bardak altıyla çekirdek kısmını parçalamadan kırın. Kırdıkçıkça su doldurduğunuz kabın içerisine atın.

20141023_105738

Tüm zeytinler bittiğinde suyunu döküp kavanoza alın, üzerini geçecek kadar su doldurun. Güneş almayan serin bir yere bırakın.  3-4 günde bir suyunu süzüp yeniden temiz su koyup kaldırın. Yaklaşık 2 hafta sonra 5-6 su değiştirme ile zeytinler tatlanmış, acılığı gitmiş olacaktır.

20141023_112756

Saklama aşamasında zeytinlerinizi suyunu süzerek temiz bir kavanoza doldurun. Üzerini kapatacak kadar temiz su ekleyin. Bu suyu bir kap içerisine alın. Bu işlemi size yetecek kadar salamura suyu hazırlamak için yapıyoruz. Bu suya damak tadınıza göre 2-3 yemek kaşığı tuz, 1 adet limonun suyunu ekleyip tuz eriyene kadar karıştırın. Salamura suyunu tekrar zeytin dolu kavanozun içerisine dökün. Yaklaşık 1 çay bardağı kadar zeytinyağını üzerine dökün. Kapağını kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde beklemeye alın. 2 gün sonra zeytinler hafif tuzu ve ekşiliği içerisine çekmiş oluyor. Yiyeceğiniz kadar kaşık yardımıyla içerisinden alıp kavanozu tekrar yerine kaldırın. Bu şekilde kırma yeşil zeytinlerinizi yumuşamadan daha uzun sürede tüketebilirsiniz.

20141105_100448

Çıkardığınız kırma yeşil zeytinlerin üzerine zeytinyağı gezdirip daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz..

Afiyetler olsun.. Yapmak isteyenlere kolay gelsin.. Evde zeytin yapmak hem kolay, hem sağlıklı hem de çok ucuz oluyor..:)) Sağlıklı günlerde ağız tadıyla yemek nasip olsun inşallah..

20141105_095539

2 thoughts on “Kırma Yeşil Zeytin”

  1. yapılan tarifler arasında en çok sizin tarifinizi beğendim teşekkürler .bende ilk defa yapıyorum salamura aşamasında takılmıştım herkes farklı bişey söylüyor .sağlıcakla kalın.

    1. Çok teşekkür ederim. Beğendiğinize memnun oldum.. Bu şekilde salamura yaptığım yeşil kırma zeytinlerimi 1 aydır yiyoruz. her hangi bir yumuşama ve tat değişikliği olmadı..:)) Şimdiden afiyetler olsun ..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir