Siyah Zeytin Yapımı

DSCN0325

 Bayram tatilini Akçay’da ailemle geçirdim. Henüz gezdiğim yerleri ve yaşadıklarımı yazamadım, araya hep başka tarifler girdi. Gezerken o tarafların meşhur zeytinlerinden ellerimle topladım. Ama 1 kilo kadar.İlk kez yapacağım nasıl olacağını bilmediğim için zeytinleri ziyan etmek istemedim.1 tek zeytin tanesi bile o kadar önemli ki. Değerini bildiğim için bu kadarını yeterli gördüm kendime…
Bakalım ben yapımını becerebilecekmiyim. Hep beraber göreceğiz..:))

Üste eklediğim resim zeytinimin olmuş hali.. Bizler lezzetini çok beğendik. Ailem Akçayda biliyorsunuz bu kez gittiğimde daha zeytinler siyahlaşmamıştı. Sözünü aldım onlar bana yapıp yollayacaklar..:)

DSCN0083

Malzemeler :

1 kg siyah zeytin
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı salamuralık taneli tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker

Yapılışı :

Siyah zeytinleri güzelce yıkayın. Uygun büyüklükte plastik bir bidona, meşrubat şişesine zeytinleri doldurun. Tuz, yağ ve sirkeyi üzerine döküp kapağını kapatın. Çalkalayıp güneş almayan, serin bir yere, balkona koyun. Bundan sonrası benim çok hoşuma gitti. Gelip gidip ayağınızla bir tekme atıyorsunuz. Şaka ben güzel güzel elimde çalkalayıp tekrar yatırıyorum yere.. İlk bir haftadan sonra siyah zeytinlerin rengi açılıyor. Benimkilerin rengi bayağı değişti. Ama Nursevincim endişelenmeyin rengi düzelecek diye yazmış. O yüzden panik yapmıyorum. Bu işlem yaklaşık 3 ay kadar sürecek. Her gün elimizle, ayağımızla sallayacağız bidonlarımızı, şişelerimizi. 3 ay sonra kapağını açıp içindeki biriken suyu dökün. Tadına bakın. Tatlılaşmışsa içinden yiyebileceğimiz kadarını alıp yıkayın. Zeytinyağı, kekik ve limon sıkıp servis yapın. Yada tüm yaptığınız zeytini yıkayıp temiz bir kavanoza alın. Üzerine zeytinyağı, limon sıkıp bu şekilde serin bir yerde yemeğe hazır bekletin. Benim yaptığım zeytinlerin 2.5 ayı var daha bu işlemler için. İnşallah çok güzel olurlar bende buradan olmuş, hallerini resimleyip yazarım. İlk kez yapacaksanız sizde benim gibi az miktarda deneyin isterseniz.. Beğenirsek hep beraber seneye çoğaltırız miktarları.. Kolay gelsin..

Denemek istiyorsanız şimdi siyah zeytinin tam zamanı ..:)) Küçük şişe Çanakkale tarafından topladığım siyah zeytinler, büyük şişe Ayvalık tarafından topladığım zeytinler.. Renkler ve cinsler o yüzden farklı..:))

12 thoughts on “Siyah Zeytin Yapımı”

    1. Teşekkür ederim.. Eminim çok güzel olacaklarına. Gelip gidip yuvarlıyorum yerde..:) Tarifin için tekrar teşekkür ederim canım ..

  1. Nursevin dediyse tamamdır…üzerine yorum bile olamaz. . <3 afiyet olsun şimdiden...AYNUR YILDIZ KARATAŞ ...

    1. Benim de zeytinlerimi annem yapacak inşallah bu sene.. Ellerine sağlık canım, afiyetler olsun size..:)

  2. Ben yaklasik dördüncü yilim bu bölgede,kendi zeytinimi kendim yapiyorum ama asla plastik sisede yapmiyorum…Bes ve On litrelik cam kavanozlara yapiyorum..Türkiyede kanser vakalarini gözönünde bulundurun ve ciddiye alin…Kimseye plastik kullanmasini tavsiye etmiyorum…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir