Köfte Kasesinde Patlıcan Beğendi

Patlıcanın köz kokusuyla köftenin muhteşem uyumu.. Çok kafanızı şişirmeyeceğim. Fotoğraflarım bir fikir verir sizlere. Eşimin bir lokantada yemiş bu tarif. Kısaca anlattı köftenin içinde beğendi vardı diye.. Tabii ben zeki kadınım hemen tarifi kafam da canlandırdım..:)) Bu gün deneyip lezzetinden emin olunca sizlerle paylaşmak istedim…Yaz patlıcanlarını mangalda közleyip yapabilirseniz inanın vazgeçemeyeceğiniz tarif defterinde yer almasını isteyeceğiniz bir tarif.. 3 kişilik bir tarif siz kişi sayısına göre miktarı arttırabilirsiniz. İşte tarifim..

Facebookta takip etmek isterseniz tık…tık..

Hünkar Beğendi Tarifim için tık…tık…

Malzemeler :

Beğendi için :
3 adet patlıcan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı rende kaşar

Köfte kısmı için :

300 gram kıyma
1 adet kuru soğan
2 dilim bayat ekmek
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber

Domates sos için :
2 adet domates
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Yapılışı :

Patlıcanları mangalda yada ocak üzerinde közleyin. Kenarıya alıp soğumaya bırakın. soğuyan patlıcanların kabuklarını siyahlık bırakmadan ayıklayın. Bıçakla ince ince doğrayın. Unu tereyağıyla birlikte tencereye alın. Unun rengi değişmeden kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü yavaş yavaş eklerken sürekli karıştırın. Topaklanmadan muhallebi kıvamında bir beşamel sos elde edin, bir kaç dakika karıştırın, içine patlıcanları ekleyin. Karıştırmaya devam ederek, tuzunu ayarlayın. Kaşar peyniri veya dil peyniri rendesini ekleyin.  Kullandığınız peynirden üzerine koymak için azıcık ayırın.Bir iki dakika karıştırmaya devam ederek peynirin eriyip karışmasını sağlayın.
Domatesleri rendeleyin. İnce kıyılmış sarımsak, domates rendesi, zeytinyağı ve tuzu bir sos tenceresine alıp sos kıvamına gelene kadar pişirin. Köfteyi hazırlamak için tüm malzemeyi karıştırma kabında iyice yoğurun. Kullanacağınız kalıpların iç yüzeylerini çiçek yağıyla yağlayın. köfte harcınızı 3 eşit parçaya ayırın. Bir parçayı kalıbın içerisine bastırarak yerleştirin. Diğerlerini de aynı şekilde hazırlayın.

Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 10-15 dakika kadar köfteler yarı pişmiş halde iken çıkarın. Bunu yapmamdaki amaç köftelerin düzgün çanaklar olarak pişmesi.. Köfteleri dağıtmadan kalıplardan çıkarıp başka bir fırın kabına alın. İçlerine hazırladığınız beğendiyi kaşıkla doldurup tekrar fırına verin. Fırında 15 dakika kadar pişirip üzerine ayırdığınız kaşar rendelerini serpin. Tekrar fırına koyup 5 dakika kadar kaşar peyniri eriyene kadar pişirin.

Servis tabağına artan beğendiniz varsa paylaştırın. Üzerine çanak şeklindeki köftenizi yerleştirin. Kenarlara domates sos gezdirip, isterseniz maydanoz serpip sıcak servis yapın.. Afiyetler olsun.

22 thoughts on “Köfte Kasesinde Patlıcan Beğendi”

  1. Merhaba Oya Hanım;
    İzmir, aşığım İzmir’e. Orası özel benim için, kızımda orada okuyor, kendim orada yaşayamıyorum ama kızımı yolladım.
    Bu tarifinizi kesinlikle deneyeceğim, beğendi en çok sevdiğim lezzet.
    Sevgilerimle

    1. Merhabalar Sevda hanım.. Nerede okuyor acaba kızınız.. Kızınız bize emanet hiç merak etmeyin. Teşekkür ederim.. Sevgiler..

    2. Sevda hanımcım kızınızın bir sıkıntısı olduğunda ben yardımcı olmaya çalışırım . Benim oğlumda bu sene başladı üniversiteye.. Allahtan İzmirde okuyor ayrılmak zorunda kalmadık. ama tercihleri yaparken başka şehirde okuyacak diye çok uykusuz geceler geçirdim.. Kalbinizdekileri anlayabilirim sanırım.. görüşmek üzere.. sevgiler..

    3. Gerçekten samimiyetiniz için çok teşekkür ederim. Oğlunuza kolaylıklar ve başarılar dilerim. Uzakta olması bazen çok zor oluyor, bir problem olduğunda, ağladığında yanında olmak istiyorum ama herzaman mümkün olmuyor. Ama çok şükür çok iyi gidiyor. Eğer bir ihtiyacı olursa size yazacağım. Tekrar iginiz için çok teşekkür ederim. Sizi tanıdığıma çok memnun oldum. Herkese söylüyorum hep, İzmir’li olmak ayrıcalık.
      Sevgilerimle

    1. Aklımda denemek istediğim köz patlıcanlı tarifler var .. O yüzden senin Köz Patlıcan Konservesi tarifini not aldım. Mutlaka çokça yapacağım.. Teşekkür ederim.. Sevgiler..

    1. Canım bir miktar küçülme oluyor ama korkulacak kadar değil..:)) birde ben yağsız kıyma kullanıyorum genelde o yüzden küçülmüyor da biraz kuru oluyor..:))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir